top of page

"Stop, taxi!"

  • Foto van schrijver: Bette Leys
    Bette Leys
  • 25 mrt 2022
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 29 mrt 2022



Door de graphic novel ‘Het Achterhuis’ van Anne Frank heb ik een passie ontwikkeld voor dit literair genre. 'Taxi!' lees ik op aanraden van een medestudent, Els Vanderveken. Dit is nog maar mijn tweede graphic novel. Aimée De Jongh schreef en tekende een prachtig exemplaar. Ze verwerkte haar alledaagse gebeurtenissen tot één geheel. Het klonk allemaal zo bekend in de oren. Daarenboven zorgden haar levendige tekeningen ervoor dat ik in haar huid kroop.


Ik vond het prachtig hoe De Jongh maatschappelijke problemen aankaartte in haar boek. Ik besefte even in hoe een duistere wereld wij leven. We slingeren maar met vooroordelen naar een ander zijn hoofd. Deze zijn vaak alleen gebaseerd op iemand zijn uiterlijk of afkomst. Niemand kijkt naar hou de andere echt van binnen is. Dit was niet het enige maatschappelijke probleem die aan bod kwam. Verder vermeldde De Jongh de aanslag in Bataclan, verkrachting, ontvoering en egoïsme of isolatie.


Het egoïsme is mij vooral bijgebleven. Het heeft mij aan het denken gezet. De Jongh kwam in 2014 in Los Angeles een taxichauffeur tegen die niet zo vriendelijk was tegen haar. Hij was vooral op zichzelf gericht. Hij gaf De Jongh geen aandacht. De Jongh probeerde zich open te stellen, maar de taxichauffeur bleef een lange tijd gesloten. Ik dacht onmiddellijk aan een wandeling doorheen Hoogstraten. Je praat enkel met degene naast je of je kijkt op je mobiele telefoon. Veel mensen hebben een soort van angst gekweekt voor anderen. We zijn vooral op onszelf gericht. We glimlachen niet - of toch niet vaak - naar elkaar. Een goedendag is ook niet ingeburgerd in onze maatschappij. Dit vind ik heel spijtig. De wereld zou er veel mooier uitzien als iedereen kort glimlacht naar elkaar.


Ten slotte heb ik weer wat over mij zelf bijgeleerd. De Jongh structureert haar gebeurtenissen niet. De evolutie van ‘gesloten zijn’ naar ‘open zijn’ wordt hierdoor natuurlijk wel goed benadrukt. Toch vond ik het heel chaotisch. De gesprekken stoppen abrupt. Ik hou van structuur in boeken, maar ook in het leven. Misschien moet ik dit toch wel loslaten, want ik heb wel genoten van het boek van De Jongh. Het is niet erg om verschillende levenspaden te bewandelen. De paden kunnen kronkelen, plots stoppen, hoekig zijn of hobbeltjes hebben. Neem het leven zoals het is en probeer niet alles te veel in eigen handen te houden. Soms moet je de teugels laten vieren. Een advies van mijzelf aan mijzelf: “Probeer iets minder op voorhand te plannen en meer te genieten van de kleine momenten op een dag zelf”.


_________________________________________________________________________________________

Redactie Holland.com. (2021, 2 december). Met de taxi. holland.com. Geraadpleegd op 23 maart 2022, van https://www.holland.com/be_nl/toerisme/informatie/vervoer-in-nederland/met-de-taxi.htm [afbeelding]

Comments


bottom of page