top of page

Kers op de taart?

  • Foto van schrijver: Bette Leys
    Bette Leys
  • 2 jun 2022
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 13 jun 2022

Het eerste deel van de Glazen Troon van Sarah J. Maas is een fantastisch boek. J. Maas neemt je mee naar een nieuwe wereld vol magie en heldhaftige personages. Celaena is de beste huurmoordenaar van haar koninkrijk ‘Adarlan’. Een sterke jongedame met veel wilskracht. Ze weet je vanaf pagina één te ontroeren. Op een dag pleegt ze een misdaad, waardoor ze levenslang naar de gevangenis moet. Ze kan haar vrijheid terugkrijgen door een toernooi te winnen. Hierdoor kan ze de nieuwe rechterhand worden van de koning. Wat moet ze allemaal doorstaan tijdens haar voorbereiding op het toernooi? Kan ze het gevecht winnen?





De boekenserie ‘De Glazen Troon’ is de tweede boekenserie van J. Maas die ik lees. Ik ben een grote fan van de serie ‘Het Hof van Doorns en Rozen’. Mysterie, magie, feminisme, fantasie en de typische liefdesdriehoek zijn de kenmerken van beide series. Het eerste boek van de ‘Glazen Troon’-serie draait natuurlijk om het kampioenschap. In eerste instantie is dit gevecht niet zo spannend, maar J. Maas verwerkt hierin een interessante plottwist. In het begin lijkt het een verhaal waar je de afloop van kan voorspellen. Ik kan al een tipje van de sluier oplichten, dit is niet het geval. Hierdoor wordt het heel spannend en wil je gelijk doorlezen en het volgende deel lezen. Het tweede deel heb ik zojuist op mijn nachtkastje gelegd. Ik heb zin om hier vanavond al in te beginnen. Toch moet ik het boek nog even dicht laten. Even wachten tot na de examens.


Even wennen…

Het was het eerste boek waar ik de vertelperspectieven heel verwarrend vond. Ik moest vaak een pagina herlezen, omdat ik het door de verkeerde ogen aan het bekijken was. Dit had zeker geen negatieve invloed op mijn leeservaring. Door het herlezen, botste ik tegen nieuwe informatie. Opgelet: J. Maas geeft enkel de informatie die de lezer op dat moment mag krijgen. Je leeft dus echt mee met de personages in het hier-en-nu.


Het zou fijn zijn dat J. Maas duidelijk maakte vanuit welk standpunt elk hoofdstuk is geschreven. Nu waren de hoofdstuktitels enkel genummerd. Vorig jaar zou dit mij niet zijn opgevallen. Het is door bezig te zijn met verhaalelementen dat ik meer de theorie in de praktijk kan toepassen en zien. Was het een bewuste keuze van J. Maas? Of kwam het door haar gebrek aan ervaring? Deze boekenserie is namelijk aan het begin van haar schrijverscarrière geschreven.


Fantasieboeken in de klas?

Mijn afkeer van lezen is ontstaan in het middelbaar, doordat ik niet mijn lievelingsboeken mocht lezen van mijn leerkracht Nederlands. Een verplichte boekenlijst heeft zeker zijn voordelen, maar niet elke leerling kan hier een aansluiting bij vinden. het lezen van fictie mocht bij ons bijvoorbeeld niet. Het levert toch een positieve bijdrage aan de literaire competentie, het inlevingsvermogen, de creativiteit en de taalvaardigheid van de leerlingen. Om de leesbevordering te vergroten gaan leerkrachten Nederlands het beste aan de slag met de didactiek van ‘De Leescyclus’. In De Leescyclus staat de lezer centraal. Als de leerling niet met plezier zijn of haar boek gaat vastnemen, dan zal zijn of haar taalvaardigheid ook niet verbeteren. Het is een vicieuze cirkel.


Ik heb terug zin om te lezen! Dit gevoel wil ik aanwakkeren bij mijn leerlingen. Hoe? Geef ze voldoende autonomie. Als ze er klaar voor zijn, dan zullen ze de literaire klassiekers wel eens vastnemen.

Zou ik Young adult boeken in mijn lessen Nederlands toestaan? Ja en nee. Het hangt af van de opdracht. Ik wil dat mijn leerlingen met veel plezier lezen, dus dan geef ik ze keuzevrijheid. Af en toe wil ik de keuze wel beperken. Waarom? De leerlingen moeten ook bijleren over de maatschappij. Ze moeten in aanraking komen met begrippen zoals feminisme, echtscheidingen, zelfmoord, burn-out en depressie. Mijn doel is om de leerlingen voldoende vrijheid te geven. Met opdrachten ga ik ervoor zorgen dat ze de link zien met de huidige maatschappij. Een interessante uitdaging die ik hopelijk volgend schooljaar kan aangaan. Ik hou jullie graag op de hoogte via deze blog.


Alle vrachtjes helpen!

Ik ben blij dat ik na één jaar terug een boek heb gelezen waarvan ik genoot. Natuurlijk heb ik nog wel een beetje tijdsdruk ervaren. Gelukkig trok J. Maas mij volledig mee in haar verhaal, waardoor de tijd vooruit vloog. Het was de kerst op de taart. Lezen is super leuk, maar de bijhorende opdrachten zijn vaak vermoeiend. De taakbelasting wil ik later zo klein mogelijk houden. Een kleine opdracht kan zelfs meer waarde hebben dan een uitgebreide opdracht. Deze kleine opdrachten zorgen er samen voor dat de leerlingen kunnen uitbloeien tot volwassenen die kunnen deelnemen aan de maatschappij.

Comments


bottom of page