top of page

Podcast, fysieke en educatieve voordelen!

  • Foto van schrijver: Bette Leys
    Bette Leys
  • 25 mrt 2022
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 29 mrt 2022



Hanne Rosius is een lerarenopleider aan het departement Education van Hogeschool PXL. Ze geeft hier PAV aan de studenten uit de educatieve bacheloropleiding voor het secundair onderwijs. In december 2020 nam haar school een grote stap in het digitale onderwijs op afstand. Het was een noodzaak door de coronapandemie. Rosius merkten op dat studenten urenlang stilzaten, waarbij het concentratievermogen aanzienlijk daalde. Ze bedacht hiervoor een oplossing. Door eigen ervaring merkte ze dat het beluisteren van een podcast tijdens een wandeling een positief effect heeft op het leerproces. Ze integreerde deze werkvorm in haar lessen PAV.


Ik heb voor dit artikel gekozen, omdat ik nog nooit een podcast heb beluisterd. Ik wist al wel dat het een luisterfragment was. Ik wil met de podcasts graag mijn lessen Nederlands, maar misschien ook wel Lichamelijke Opvoeding en biologie, verrijken. We leven te sedentair. Dit wil zeggen dat de leerlingen te veel zitten. Een wandeling met een informatieve podcast vangt twee vliegen in ƩƩn klap. De leerlingen geraken gemotiveerd om te bewegen en ze leren ook bij.


Na het lezen van het artikel ben ik opzoek gegaan naar enkele podcasts die aansluiten bij mijn vakken. Ik vond enkele voorbeelden op de website van de Universiteit Vlaanderen. Een interessante podcast die aansluit bij mijn lessen biologie in het vierde jaar is die van Taxonoom Tom Artois van UHasselt. Hij vertelt meer over hoe hij in zijn laboratorium opzoek gaat naar nieuwe soorten. Ik heb mijn leerlingen geleerd dat er nog super veel soorten zijn die nog onbekend zijn voor ons. Met deze podcast zou ik de leerlingen tijdens mijn afwezigheid wegens ziekte op pad kunnen sturen. Na het beluisteren van het fragment geef ik ze de opdracht om in duo te bespreken wat ze juist hoorden en hoe ze dit kunnen koppelen aan de leerstof die we in de lessen zagen.


Een tweede voorbeeld is een podcast over hardgainers. De Nederlandse bodybuildingcoach en wetenschapper Menno Henselmans legt enkele fitness begrippen uit, zoals hardgainer, bulken en cutten. Daarnaast geeft hij tips over het opstellen van een trainingsschema. Dit is een ideale podcast voor leerlingen en studenten uit een sportopleiding. Daarnaast is het ook een nuttige opdracht voor leerlingen uit andere opleidingen. Met deze podcast laat je een andere bewegingsexpert aan het woord. Hierdoor stijgt de geloofwaardigheid over wat effectief trainen is. Daarenboven stimuleert hij of zij de leerlingen om na de schooluren correct te bewegen. Dit zijn enkele voorbeelden van de kerntaken van een sportleerkracht. Door deze podcast zien leerlingen – hopelijk - beter het nut in van de lessen Lichamelijke Opvoeding.


Je zal mij heel snel aan de slag zien gaan met een podcast in mijn lessen. Via mijn cultuurportfolio zal ik jullie op de hoogte houden van mijn ervaringen. Tot snel!



Rosius, H. (2022, februari). Hoeveel kilometer duurt de les vandaag? Luisterlessen op podcast, van in de lerarenopleiding tot in de PAV-klas. FONS, 7. https://frisonderwijsnederlands.files.wordpress.com/2022/02/fons_7_2_rosius.pdf


Duquette, S. (2021, 6 oktober). Why Is It So Hard for Hardgainers to Gain Weight? Bony to Beastly. Geraadpleegd op 25 maart 2022, van https://bonytobeastly.com/hardgainer-weight-gain/ [afbeelding]

Comments


bottom of page