10 tips om je leerlingen aan het lezen te krijgen
- Bette Leys
- 21 nov 2021
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 25 mrt 2022

De typische reacties bij een aankondiging van een boekbespreking zijn: 'Moet dat nu echt?', 'Mogen we zelf een boek kiezen?', en 'Weeral!'. Ik wil als toekomstige leerkracht Nederlands terug de leerlingen motiveren om te lezen. Deze vaardigheid blijft belangrijk, want het komt vaak aan bod in het dagelijkse leven. Het lezen van de krant of van een thesis in het hoger onderwijs zijn enkele voorbeeldsituaties. Hoe kunnen leerkrachten de leerlingen aan het lezen krijgen? Steven Delarue en Heleen Rijckaert geven hierop een antwoord in het artikel '10 tips om je leerlingen aan het lezen te krijgen'.
De eerste opmerkelijke tip is voor mij het het voorlezen aan de middelbare scholieren. Het voorlezen lijkt in mijn ogen meer bestemd voor de jonge kinderen, maar je kan dit inderdaad ook als hulpmiddel gebruiken om een zestienjarige aan het lezen te krijgen. Als leerkracht Nederlands kan je verschillende soorten teksten aan bod laten komen, waardoor elke leerling zich wel aangesproken voelt.
Een tweede, uitstekende tip die ik graag wil belichten, is: 'koppel de vaardigheden niet los van elkaar'. Als je een leesopdracht geeft aan je leerlingen, waarom zou je dan niet de boek-inhoud kunnen koppelen aan de film-inhoud van het boek? Ik denk ook zelf direct terug aan een opdracht uit mijn eigen middelbare schoolcarriĆØre. Er was een leerkracht Nederlands die echt doorhad hoe ze opdrachten moest aanpakken. We kregen bijvoorbeeld de kans om een eigen slot te bedenken. We mochten het einde van het boek niet lezen, maar we moesten deze zelf bedenken. Onze creativiteit kon getoond worden met geschreven woorden, gesproken woorden, beelden, tekeningen, et cetera.
Een laatste tip die ik graag nog wil bespreken, is 'voorzie een uitgebreide leeslijst waaruit de leerlingen kunnen kiezen'. Deze tip zou ik zelf ook wel kunnen bedenken, maar het lijkt mij in de praktijk wel moeilijk realiseerbaar. De leerkracht moet wel in grote lijnen de boeken kennen waarover de leerlingen een opdracht moeten maken. In mijn ogen is dit als startende leerkracht niet mogelijk. Gelukkig kunnen veel nieuwe leerkrachten rekenen op de steun van een vaste en sterke leerkrachtengroep. Hierdoor wordt de werklast van een starter toch verkleind.
Het artikel voldeed aan mijn verwachtingen. De lezer krijgt praktische tips die onmiddellijk inzetbaar zijn in de lespraktijk. Ik heb als leerkracht bijvoorbeeld een voorkeur voor bepaalde tekstsoorten en -types, maar misschien vinden sommige leerlingen deze helemaal niet interessant. Ik wil als toekomstige leerkracht Nederlands een breed aanbod voorzien. We leven in een maatschappij waarin diversiteit tot uiting mag en kan komen.
Bron: Delarue, S., & Rijckaert, H. (2021, mei-juni). 10 tips om je leerlingen aan het lezen te krijgen. FONS, 6. https://frisonderwijsnederlands.files.wordpress.com/2021/05/fons_6_4_delarue_rijckaert.pdf
Afbeelding: Diversiteit. (z.d.). [Foto]. https://www.frankwatching.com/archive/2020/09/22/diversiteit-communicatie/
ć³ć”ć³ć