top of page

Inzetten op leesbevordering

  • Foto van schrijver: Bette Leys
    Bette Leys
  • 29 okt 2020
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 25 mrt 2022

Heb ik vaak met tegenzin boeken gelezen? Ja, totdat ik negentien jaar was. Ik herinner mij nog goed dat wij met de hele klas diep zuchtten als de leerkracht Nederlands een boekbespreking aankondigde. Daarbovenop kwam dan nog eens de verplichte leeslijst. Hoe kan het onderwijs de leerlingen toch motiveren om boeken te lezen?


In het artikel '"Comfy chairs en bean bags in de schoolbib en elke week een uur vrijlezen." Hoe Ierland in negen jaar tijd de PISA-top bereikte.', verschenen in het vaktijdschrift FONS, schrijft Van Haute over de Sacred Heart-school in Tullamore, Ierland. Hier worden behoorlijk veel boeken versleten. De aanleiding hiervan zijn de volgende maatregelen. Ten eerste zijn er 'ability groups' waarbij leerlingen in het basisonderwijs met hetzelfde leesniveau bij elkaar aan tafel zitten. Ten tweede heeft de school een overstap gemaakt naar digitale boeken. Deze interactieve boeken voorkomen dat de leesvaardigheid daalt. Ten derde zet men in op de mentale gezondheid door wekelijks naast de twee uur Lichamelijke Opvoeding nog een uur vrij te maken voor kook- of zanglessen en een uur waarin de leerlingen verplicht moeten lezen. Ten vierde hebben ze voor een comfortabele, gezellige en kleinschalige schoolbibliotheek gezorgd. Ten slotte voeren ze om de zoveel tijd de DEAR-actie (Drop Everything And Read) in. De leerlingen van het eerste tot derde middelbaar moeten dan ook verplicht een boek meenemen naar school.


Het artikel sprak mij aan, omdat ik mijzelf nog steeds afvraag hoe ik mijn toekomstige leerlingen kan motiveren om te lezen. Uit eigen ervaring weet ik in ieder geval dat eentonige boekbesprekingen, verplichte leeslijsten en de aanwezigheid van een schoolbibliotheek niet voldoende stimuleren. De getroffen maatregelen omtrent leesbevordering in Ierland ga ik zeker meenemen naar de toekomst. Ik ben er van overtuigd dat lezen de taalvaardigheid van de leerlingen bevordert. Daarnaast is het de ideale ontspanning om letterlijk en figuurlijk een stap uit de gedigitaliseerde wereld te zetten en de fantasie de vrije loop te laten.




Van Haute, J. (2020, september). "Comfy chairs en bean bags in de schoolbib en elke week een uur vrijlezen." Hoe Ierland in negen jaar tijd de PISA-top bereikte. FONS. 12-14. Geraadpleegd op 28/10/2020. https://www.dropbox.com/s/azbfcqtm9p6fy9o/Fons%2011.pdf?dl=0


ComentƔrios


bottom of page