top of page

Boy 7, een boek dat al jaren in mijn boekenkast staat

  • Foto van schrijver: Bette Leys
    Bette Leys
  • 6 dec 2021
  • 3 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 20 dec 2021

Een jongen, genaamd Boy 7, wordt wakker op een snikhete en kale grasvlakte. Hoe hij daar is terecht gekomen weet hij niet. Zelfs zijn eigen naam en levensverhaal is voor hem een raadsel. Gelukkig vindt hij een rugzak met een mobiele telefoon. Hierop vindt hij een voicemailbericht terug: 'Bel in geen enkel geval de politie.'. Het is niet zomaar een voicemailbericht. Hij herkent namelijk zichzelf. Hij is degene die deze voicemail heeft achtergelaten. Wat moet hij nu doen. Gelukkig passeert er een vrachtwagen, waardoor hij kan meeliften naar een dorpje verderop. De vrachtwagenchauffeur heet Lara. Hier geraakt hij bevriend mee. Samen zoeken ze naar zijn identiteit. Hoe deze zoektocht verloopt, dat vind je terug in het boek 'Boy 7' van Mirjam Mous.


Het was eindelijk zover. Ik heb eindelijk Boy 7 in handen genomen. Het boek staat al jaren in mijn boekenkast, want deze stond natuurlijk op een keer op de leeslijst toen ik nog op de middelbare school zat. De titel, de cover en de achterflap tekst spraken mij niet echt aan. Ik keek er tegenop om dit boek te lezen, maar ik heb geleerd om alles een kans te geven. Gelukkig maar! Mirjam Mous heeft een geweldig en spannend verhaal gepubliceerd, waardoor ze snel het tij heeft doen keren. Wat een leeservaring was mij dit.


Wat mij het meeste aansprak was dat ik niet meer wist dan de protagonist, Boy 7. Samen met Boy 7 ontrafelde ik het mysterie 'Wie is Boy 7?'. Mouse nam mij mee in het heden, maar ook in het verleden. Deze aanpak heeft ervoor gezorgd dat alle puzzelstukjes op het juiste moment op de juiste plaats vielen. Het boek leest als een trein. Ik heb nog nooit verplicht een boek zo snel uitgelezen -in twee dagen-. Door de spanning die Mouse opwekte had ze mijn aandacht vanaf het begin tot het einde.


Naast het ontrafelen van het mysterie vond ik het ook geweldig dat het boek zich afspeelde in een moderne tijd. Het verhaal bevatte ultramoderne technieken, zoals chips in mensen, gedachten uitwissen, hersenspoeling en robots. Doordat het verhaal zo dicht aanleunde bij de werkelijkheid was het eigenlijk nog zenuwslopender. Het zou goed kunnen dat iemand het verhaal van Boy 7 op dit moment echt aan het beleven is. Dit zou niet mogen, want de mens heeft natuurlijk rechten. Het boek zou hierdoor ook een opwarming kunnen zijn voor een les rond mensenrechten. Ik stel voor om binnen het vak Nederlands vakoverschrijdend te werken met het vak godsdienst. In de les Nederlands lees je een fragment uit 'Boy 7' of een boek dat gaat over mensenrechten. In de les godsdienst leer je meer over de mensenrechten en leer je een standpunt innemen. Het verslag kan ook weer meetellen voor het vak Nederlands. 'Buitengerechtelijke, standrechtelijke en willekeurige executies', 'dwangmaatregelen', 'verdwijningen' en 'kinderen' zijn enkele voorbeeldthema's uit 'Boy 7' die in de lespraktijk aan bod kunnen komen.


Tenslotte vind ik dit boek als ex-wetenschapper -ik heb wetenschappen wiskunde gestudeerd in het secundaire onderwijs- een topper. De digitalisering heeft er voor gezorgd dat de evolutie razendsnel gaat. Ik zie het echt wel gebeuren dat we binnenkort een chip in ons lichaam hebben, waardoor we zaken beter kunnen onthouden of productiever kunnen leven. Mous stimuleert mij om nog een keer na te denken over mijn toekomstbeeld. Hoe ziet onze wereld eruit over twintig jaar? Vliegende auto's? Robots die het huishouden doen?




Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page