Turnleerkrachten breder inzetbaar?
- Bette Leys
- 22 okt 2020
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 25 mrt 2022
In het schooljaar 2018 - 2019 zei Mathis "Juf ik heb geen turnpantoffels bij.". Vorig schooljaar zei Janne tegen mij: "Mevrouw Leys ik ben mijn turnzak thuis vergeten.". Deze situaties komen dagdagelijks voor in de lessen Lichamelijke Opvoeding, maar wat is de achterliggende oorzaak hiervan?
In Klasse verscheen op 15 oktober 2020 het artikel 'Zet je turnleraar in tegen kansarmoede' geschreven door Kyra Fastenau. De titel sprak mij onmiddellijk aan, omwille van mijn huidige opleiding Leerkracht Lichamelijke Opvoeding en Bewegingsrecreatie. Directeur Dorine Van Avermaet weet het volgende te zeggen: "Kansarme leerlingen lopen extra risico op overgewicht. Dat komt niet alleen door een ongezond dieet, meestal bewegen ze ook te weinig. De oorzaak hiervan is dat ze in een krap appartement zonder tuin wonen of geen lid zijn van een sportclub. Heeft onze school daar geen taak in te vervullen?".
Ten eerste vermeldt Fastenau (2020) dat juf Ellen alle leerlingen hun hele schoolloopbaan kan zien als turnleraar. Door een goede voorbereiding weet de turnleraar wie er geen fiets heeft voor de fietstocht naar de zwemlessen of wie er nog nooit heeft gezwommen. Door in de buurt fietsen te ronselen of door gebruik te maken van het Witte Raven-budget voor extra zwemlessen voelen kinderen zich thuis in de klas en op school.
Ik ben akkoord dat je als LO-leerkracht een heel duidelijk beeld hebt over de noden van elk individu. In de toekomst wil ik in mijn turnzaal bijvoorbeeld een bak met turnpantoffels voorzien. Ik hoef niet te weten waarom de leerlingen geen turnpantoffels bij zich hebben. Ik vind het belangrijk dat ze niet uit de boot vallen bij gebrek aan sportkledij. Er zullen verschillende oorzaken parten spelen, zoals de ouders hebben weinig tijd voor hun kind of de ouders hebben geen geld om turnpantoffels aan te schaffen.
Ten tweede schrijft Fastenau (2020) over het brede schoolproject op het domein van Basisschool Bengel. Er werd een markt georganiseerd in samenwerking met lokale sportclubs, academie en bib om kwetsbare gezinnen naar het Lokerse vrijetijdsaanbod te leiden. Een geweldig initiatief, want ik ben van mening dat er een brede samenwerking nodig is om problemen, zoals sedentair gedrag, op te lossen. De Bengel verrast mij doordat ze geluisterd hebben naar de ouders. Ze hebben geen tijd en geld om hun kinderen te vervoeren naar hun vrijetijdsbesteding. De vrijetijdsbestedingen moeten naar de kinderen komen in plaats van andersom.
Ten slotte wordt er in het artikel ook de aandacht gevestigd op de passieve vrijetijdsbesteding, lezen. De Bengelbib en Bengelmobiel vind ik een prachtig initiatief om kinderen op en na school de mogelijkheid te geven om met taal bezig te zijn. In de Bengelbib draagt iedereen uit de buurt zijn steentje bij door er extra boeken of een uitgelezen krant in te steken. De bengelmobiel is een huisje waar leerlingen tijdens de pauzes kunnen lezen of waar er voorgelezen kan worden.
De Basisschool Bengel is een voorbeeld voor vele scholen. Ze communiceren voortdurend met de ouders en leerlingen. Daarnaast blijven ze hun aanbod verbreden en verdiepen door samenwerkingen met lokale partners aan te gaan.

Fastenau, K. (2020, 15 oktober). Zet je turnleraar in tegen kansarmoede. Geraadpleegd op 20/10/2020. https://www.klasse.be/235596/zet-je-turnleraar-in-tegen-kansarmoede/#comments
ēčØ