Lesopnames verrijken het onderwijs
- Bette Leys
- 25 mrt 2022
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 13 jun 2022
De Vlaamse Regering van Studenten (VVR) vraagt aan de hoge scholen en universiteiten om de online lesopnames te blijven aanbieden. Deze methode zorgt ervoor dat meer studenten volwaardig kunnen deelnemen aan het onderwijs, met andere woorden draagt het bij tot de democratisering van het onderwijs.

Het coronavirus zorgde ervoor dat veel studenten en docenten gedurende een lange periode thuis zaten. Door in te zetten op het digitale afstandsonderwijs konden de studenten toch hun lessen volgen. Niet enkel in een pandemie zijn digitale lessen noodzakelijk, maar ook tijdens het ānormaleā leven. In normale omstandigheden vallen er bijvoorbeeld ook studenten uit wegens een bepaalde ziekte. De digitale lessen zorgen ervoor dat iedereen aan het onderwijs kan participeren.
De lesopnames bieden niet alleen maar voordelen bij een afwezigheid van een student of docent, maar ook bij het leerproces van de studenten. De studenten vinden het ten eerste aangenamer om zelf te bepalen wanneer ze de leerstof verwerken. Daarnaast is het bewezen dat herhaling de beste manier is om competenties aan te leren. Ten slotte zorgt het voor meer mogelijkheden binnen het studietraject van een student. Hij of zij kan bijvoorbeeld een studierichting combineren met een loopbaan. Ik heb hier zelf ook al ervaring mee. In hoofdberoep ben ik leerkracht en in bijberoep ben ik zelfstandige (paardensport). Mijn werk combineer ik op dit moment met de Opleiding Leraar Nederlands in het Secundair Onderwijs in een verkort traject. Af en toe vallen stage- of werkmomenten samen met mijn theorielessen Nederlands. Doordat mijn docenten bereid zijn om de lessen op te nemen, kan ik alles blijven combineren. Ik ben ze heel dankbaar voor deze extra moeite, want ik begrijp dat dit niet eenvoudig is.
De overheid moet goed nadenken bij het opstellen van een reglement rond het lesopnames. De docenten, maar ook de studenten, moeten zich veilig voelen. De leerlingen kunnen de opnames namelijk heel makkelijk doorgeven. Hierdoor schend je de privacy van een persoon. Dit is strafbaar, maar hoe controleer je dit? Enkele weken geleden vond ik het niet erg als een leerling een opname van mij maakte. Je hebt mij vast al door. Mijn menig is veranderd door een spijtige zaak. Alles is zo eenvoudig te delen op sociale media. De authentieke context verwatert, waardoor alles anders ā vaak negatiever ā overkomt. Ik hoop dat er iemand op deze aarde rondloopt die een oplossing kan bieden voor het cyberpesten en de digitale bescherming.
J. (2022, 23 maart). Studenten vragen om opnames van online lessen in hoger onderwijs zo veel mogelijk te behouden. Het Nieuwsblad. Geraadpleegd op 25 maart 2022, van https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20220323_93783931
Schungel, K. (2020, 17 april). Leerlingen zoeken ook in online lessen grenzen op: zo pak je pesten aan. Netwerk Mediawijsheid. Geraadpleegd op 25 maart 2022, van https://netwerkmediawijsheid.nl/leerlingen-zoeken-ook-in-online-lessen-grenzen-op-zo-pak-je-pesten-aan/ [afbeelding]
Kommentare