Prinsengracht 263 in tijden van corona
- Bette Leys
- 8 nov 2020
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 25 mrt 2022
In eerste instantie wou ik voor mijn cultuurportfolio de fototentoonstelling 'Hoogstraten 40-45' bezichtigen. Door de nieuwe veiligheidsmaatregelen om het coronavirus te stoppen, wordt dit bezoek uitgesteld.
Ik wil al een lange tijd de onderduikplek van Anne Frank bezoeken. Het was moeilijk om er de tijd, het transport en compagnons voor te vinden. Doordat ik het internet moest afspeuren naar een cultuurevenement van thuis uit kwam ik op de website van de Anne Frank stichting terecht. Opgesloten zitten als een vogel in een kooi, weinig daglicht zien een geen mogelijkheid hebben om te bewegen? De quarantaine en lockdown door COVID-19 zijn vergelijkbaar met de beknelde situatie van Anne Frank en haar zeven metgezellen in het achterhuis in tijden van de Tweede Wereldoorlog.
Het Joodse meisje Anne Frank is bekend geraakt door haar dagboek tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Nazi's verafschuwden de Joden, omdat ze zogezegd voor problemen (armoede en geen werkgelegenheid) zorgden. In 1933 vluchtten de familie Frank naar Nederland. Zes jaar later brak de oorlog uit, waardoor de Joden van hun leven werden beroofd. Na oproep voor het aanmelden voor de zogezegde werkkampen dook de familie Frank onder in het achterhuis van Prinsengracht 263. Ze konden rekenen op de steun van enkele betrouwbare helpers uit het bedrijf van Otto Frank. Later verborgen de familie Van Pels en Fritz Pfeffer zich ook in het achterhuis. Ze wisten zich 761 dagen verborgen te houden voor de buitenwereld. Op 4 augustus 1944 werden de acht onderduikers ontdekt en gearresteerd. Otto Frank, de vader van Anne, was de enige overlevenden.
"Als je je eenzaam, bang of ongelukkig voelt, dan raadt Anne het aan om naar buiten te gaan."
Mijn eerste reactie...
Om in tijden van corona toch nog je cultuur te verrijken, is het online museumbezoek aan het Anne Frank Huis een aanrader. De Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en het antisemitisme zijn begrippen die iedereen bekend in de oren moet klinken. Mijn eerste online museumbezoek was positief, omdat je alles op je eigen tempo in een comfortabele setting kan volgen. De kamers en het meubilair zien er levendig uit door het driedimensionale museum en de mogelijkheid om 360° rond te draaien. Daarnaast zorgen de video's voor afwisseling en authenticiteit. Tenslotte las ik dat de steile trappen voor mensen die minder goed te been zijn voor problemen kunnen zorgen. Door de rondleiding online aan te bieden, kan deze doelgroep ook het Anne Frank Huis bezoeken.

Comments