Maatregelen tegen lerarentekort missen ambitie
- Bette Leys
- 20 dec 2021
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 20 dec 2021
Veel scholen kampen al een lange tijd met een lerarentekort. Er zijn zelfs scholen die de deuren moeten sluiten. Het nieuwsoverzicht op mijn Facebookprofiel overstroomt met verschillende leerkrachten vacatures. Vacatures voor het kleuter-, lager- en het secundair onderwijs. De Vlaamse regering onderneemt hiervoor geen of onvoldoende actie. Minister Ben Weyts kwam net voor de herfstvakantie met een tienpuntenplan, maar dit stuit natuurlijk op kritiek.

Het tienpuntenplan bevat maatregelen zoals de anciënniteit verruimen door er tien knelpuntvakken, bijvoorbeeld Latijn, aan toe te voegen. Daarnaast moet het nu ook makkelijker zijn om met heel veel ervaringen en competenties sneller je bekwaamheidsbewijs te behalen. Het nadeel is wel dat er veel leerkrachten lesgeven zonder onderwijservaring, omdat ze geen lerarenopleiding hebben gevolgd. Dit levert natuurlijk geen positieve bijdrage aan de lespraktijk. Ik krijg het als startende leerkracht al benauwd en ik heb wel een lerarendiploma. Ten slotte maak ik mij het meest zorgen over de volgende maatregel: 'Leerkrachten kunnen meer uren lesgeven'.
Als startende leerkracht staat momenteel mijn wereld op zijn kop. Lesgeven, taken opstellen, verbeteren, toezicht, lessen voorbereiden, wachturen, et cetera. Het houdt niet op. Hoe zou ik nog extra uren kunnen lesgeven? Ik heb een goed hart en steek graag de handen uit de mouwen, maar dit kunnen ze echt niet verwachten. Daarnaast moedigt Weyts de groep startende leerkracht aan om te kiezen voor een voltijdse baan. In mijn ogen is dit onmogelijk. Je verhoogt alleen maar de werklast en prestatiedruk. Dit is net één van de reden van de grote uitstroom. Je pakt dus niet het probleem aan, maar je vergroot het volgens mij alleen maar.
Ik zou het probleem helemaal anders aanpakken. Ten eerste moet er opnieuw gekeken worden naar de lerarenopleidingen. De studenten worden onvoldoende voorbereid op het werkveld waarin ze later terechtkomen. Ik heb vooral hulp gemist bij het begeleiden van de oudercontacten of de klassenraden. Dit zou verplicht moeten zijn in de opleidingen. Daarnaast zou ik het ook fijn vinden dat de modernisering op punt staat wanneer deze wordt ingevoerd. Oké, niet alles kan vanaf het begin piekfijn in orde zijn. Toch vind ik het wel heel vreemd dat een uitgeverij een hand- en werkboek kan publiceren zonder dat deze volledig is. Ik vind dat het onderwijssysteem momenteel heel wankel staat. De negatieve connotatie rond het lerarenberoep helpt daarbij echt niet. Ik moet constant aanhoren dat ik veel vakantie heb en dat ik niet veel moet werken. Wat deze mensen niet zien, is dat ik hun kinderen aan het voorbereiden ben op de maatschappij en dat ik tot middernacht aan het voorbereiden of verbeteren ben. Deze vakanties hebben wij nodig om te recupereren, want anders houden wij dit niet langer vol.
Bron: Maenhout, K. (2021, 6 december). ‘Maatregelen tegen lerarentekort missen ambitie’. De Standaard. Geraadpleegd op 19 december 2021, van https://www.standaard.be/cnt/dmf20211206_95074133
Cartoon: LOKO cartoons. (z.d.). Lerarentekort [Cartoon]. https://nl.toluna.com/polls/8695297/Wat-vind-jij-de-beste-oplossing-voor-het-lerarentekort
Dag Bette, Mijn excuses als ik tweemaal reageer. Ik dacht namelijk dat ik een reactie plaatste, maar zie deze echter niet verschijnen. Vandaar een tweede poging. Leraren tekort en leerlingen teveel. Dat is eveneens wat ik denk. Als ik dit lees nemen mijn gedachten me weleens mee naar dromenland om te fantaseren over 'de ideale wereld'. Mag ik je een eindje meenemen in mijn droombeeld over het werk van leerkrachten? Als eerste droom ik dat de klassen kleiner zijn, maximum 12 leerlingen in een klas. Daarnaast zorgt co-teaching voor zoveel extra's: uitwisseling met een collega, differentiëren op vlak van inhoud en groepssamenstelling, veiligheid en controle wanneer we op uitstap gaan. Deze uitstappen zijn organisatorisch geen problemen omdat het hoort bij de normale gang van…
Beste Bette
Met veel interesse las ik je bericht. Zelf ben ik een zij-instromer en koos ik heel bewust voor het onderwijs. Ik volgde een bacheloropleiding Gezinswetenschappen in 2015 en studeerde in 2018 af. Het is tijdens deze opleiding dat ik de kriebels te pakken kreeg voor het onderwijs. In 2020 startte ik de lerarenopleiding in Geel en behaalde ik ondertussen mijn diploma.
Je zegt dat je ondersteuning mist met betrekking tot oudercontacten en klassenraden. Vanuit mijn vooropleiding heb ik voldoende gesprekstechnieken aangereikt gekregen om oudercontacten in goede banen te leiden. Voor mij persoonlijk was dit geen probleem maar ik kan ook bevestigen dat dit ontbrak in de lerarenopleiding net zoals het onderdeel over de klassenraden. Nochtans zijn dit twee…