top of page

Kortere zomervakantie?

  • Foto van schrijver: Bette Leys
    Bette Leys
  • 25 mrt 2022
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 28 mrt 2022



Vanaf het schooljaar 2022-2023 hervormt het Franstalig onderwijs in België de schoolvakanties. Een schooljaar zal dan bestaan uit zeven (minimaal zes en maximaal acht) weken les, afgewisseld met twee weken vakantie. De zomervakantie zal hierdoor ingekort worden met twee weken. Wallonië heeft dit in een zeer korte voor elkaar gekregen, maar deze beslissing heeft ook een effect op de andere sectoren. Wordt deze hervorming ooit doorgetrokken naar het Nederlandstalig onderwijs in België?


De lange zomervakantie is ingeburgerd in onze maatschappij. Dit was vroeger nodig, omdat de kinderen thuis moesten helpen op het platteland. Dit komt hoogst zelden nog voor. Dus de kinderen hebben eigenlijk geen extra lange zomervakantie nodig. Eén van de positieve gevolgen is dat de leerlingen en leerkrachten sneller opnieuw in het schoolritme zijn. Daarnaast zit de leerstof ook nog frisser in het geheugen. Verder is het voor de ouders handig dat ze niet niet acht weken lang opvang moeten voorzien of zelf vakantie moet nemen.


Er zijn natuurlijk ook enkele nadelen aan deze hervorming. Heel wat andere sectoren moeten deze hervorming kunnen dragen. De jeugdkamporganisaties zullen minderen kampen kunnen organiseren in de zomer. Is het voor deze organisaties ook mogelijk om in de andere schoolvakanties activiteiten te organiseren? Daarbovenop hoop ik dat de leerlingen van hun vakantie kunnen genieten en dat ze hun batterijen terug kunnen opladen. Het is zeker niet de bedoeling dat leerlingen in de vakantieperiodes voortdurend moeten studeren of werken aan een taak. Ze moeten de kans krijgen om zich naast school verder te ontwikkelen. Zorgen voor dieren, planten en strijken zijn enkele voorbeelden van vaardigheden die ze in de meeste schoolcontexten niet aangeleerd krijgen.


Door de voor- en nadelen van de hervorming op te sommen, merk ik dat ik voorstander ben van het ‘7-2-systeem. Deze beslissing moet zeker ruim op voorhand genomen worden. Daarnaast moet de overheid rekeninghouden met de sectoren die hier mogelijk onder lijden. Ten slotte zal het flexibiliteit vereisen van elke burger. Iedereen zal moeten wennen aan deze hervorming.


_________________________________________________________________________________________


Dubois, F. (2022, 14 maart). Franstalig onderwijs legt nieuwe schoolvakanties vast. De Standaard. Geraadpleegd op 18 maart 2022, van https://www.standaard.be/cnt/dmf20220314_95936942

Team, R. (2020, 5 februari). Schoolvakanties. De Reisboetiek. Geraadpleegd op 18 maart 2022, van https://www.dereisboetiek.be/diensten/schoolvakanties/ [afbeelding]

1 Comment


r0895570
Mar 27, 2022

Bette, super interessant om hierover op jouw blog te lezen! Ik heb al vaak boeiende discussies gehad met Nederlandse en Britse vrienden over de lengte van de Belgische (binnenkort dan specifiek Vlaamse) schoolvakanties en de verdeling van ons schooljaar. In Nederland en Groot-Brittannië hebben ze namelijk maar zes weken zomervakantie. Velen van hen snakken wel naar een wat langere zomer, maar de meesten vinden negen weken zomervakantie toch wat veel.

Ik ben het met je eens dat, als men iets plant te veranderen, dit zeker ruim op tijd moet aangegeven worden en dat er rekening moet worden gehouden met de betrokken sectoren.

Ik ben zelf ook voorstander van het 7-2 systeem, hoewel dit zeker een aanpassing zal zijn tijdens de…

Like
bottom of page