top of page

Afstandsonderwijs een blijver?

  • Foto van schrijver: Bette Leys
    Bette Leys
  • 7 nov 2020
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 25 mrt 2022

"Never waste a good crisis" zei Winston Churchill. Dit is ook het geval binnen het onderwijs. Het onderwijs kwam door de coronacrisis in een stroomversnelling terecht. Er wordt veel geld gespendeerd aan het onderwijs, maar toch verloopt het al jaren stroef. Hoe kan het dat ik mijn oude laptops en computers moest doneren aan de lagere schoolkinderen van de Basisschool Spijker? Waarom wordt dit niet voorzien vanuit de Vlaamse Overheid?


In het artikel 'De pijnpunten van het afstandsleren: "Pano" volgde vier scholen sinds de start van de lockdown in maart.', verschenen op de website van het VRT NWS, schrijft Emelie Légère kort de nadelen van het afstandsonderwijs gebaseerd op vier scholen. De eerste constatatie is dat er enorme verschillen zijn tussen de Vlaamse scholen. Ik ben voorstander van onderwijs waarbij frequent gebruik wordt gemaakt van digitale middelen. Uit eigen ervaring weet ik dat leerlingen meer betrokken zijn. Daarnaast voelen ze zich ook comfortabel om met deze tools te werken. Vorig schooljaar liep ik stage op het 'ASO Spijker' te Hoogstraten. Door de aanwezigheid van wifi en tablets kon ik een digitale evaluatie maken voor de test handstand. Minder prestatiedruk en meer oefentijd. Daarbovenop kwamen ze in aanraking met een tool dat ook gebruikt kan worden binnen het afstandsonderwijs. Achteraf gezien waren dit dus twee vliegen in één klap. Het ASO Spijker zal minder problemen hebben bij de overschakeling van contact- naar afstandsonderwijs in tegenstelling tot een middelbare school zonder wifi en/of tablets.


Een tweede vaststelling is dat kansarme leerlingen het hardst zijn getroffen. In mijn dorp Hoogstraten werd er een warme oproep gedaan om laptops, tablets en computers te doneren. Een fantastisch initiatief dat de samenhorigheid en barmhartigheid van de Hoogstratenaren toont. Jammer genoeg kan dit de kloof tussen kansarme en kansrijke leerlingen niet dichten. Persoonlijk vind ik dat het onderwijs nog meer gemoderniseerd dient te worden en rekening moet houden met de individuen (leerlingen en leerkrachten).


"It takes a village to raise a child."

Het gebrek aan digitale middelen zorgt er voor dat leerkrachten uit eigen initiatief de scholieren moeten ondersteunen. Ik vind dit niet meer dan normaal. Een leerkracht is onderdeel van het team dat een kind opvoedt. Elk teamlid zal zijn eigen verantwoordelijkheden op zich moeten nemen en dit zonder af te vragen of hij meer doet dan een ander.


De coronacrisis heeft het onderwijs wakker geschud. Nu dient men alleen nog maar de voor- en de nadelen hiervan mee te nemen naar het contactonderwijs. Blijf luisteren naar de scholieren is mijn boodschap.



Légère, E. (2020, 21 oktober). De pijnpunten van het afstandsleren: "Pano" volgde vier scholen sinds de start van de lockdown in maart. Geraadpleegd op 7/11/2020. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/10/21/pano-hoe-corona-proof-is-ons-secundair-onderwijs/

Comments


bottom of page