Schindler's List ~ What's wrong with being different?
- Bette Leys
- 8 nov 2020
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 25 mrt 2022
Na het online museumbezoek aan het Anne Frank Huis, was ik weer helemaal geobsedeerd door de onbegrijpelijke gruweldaden uit de Wereldoorlogen. Ik vroeg aan mijn ouders: "Wat is nu echt een film over de Eerste of Tweede Wereldoorlog dat ik moet gezien hebben?". Ze antwoordden: "Heb je Schindler's List al gezien? Deze film willen wij nog wel eens meekijken.". Toen begon mijn voorbereidend opzoekwerk over de film van Steven Spielberg. De speelduur is 195 minuten lang. De film bestaat voornamelijk uit zwart-witbeelden en dateert uit 1993. Niet echt het type film dat ik verkies.
Leeswaarschuwing: deze tekst kan spoilers bevatten.

Vandaag heb ik mij er toch aan gewaagd. Steven Spielberg vertelt het waargebeurde verhaal van Oskar Schindler. De Duitse zakenman trekt naar Krakau om daar goedkope arbeiders te halen. Hij weet een potten- en pannenfabriek te bemachtigen. Schindler neemt de Joodse Itzak Stern als zijn gloednieuwe boekhouder aan. Stern gebruikt zijn functie, zonder argwaan van Schindler, om Joden te redden. Bij het zien van de lijkverbrandingen in het SS-werkkamp, onder leiding van Amon Göth, krijgt Schindler medeleven met de Joden. Hij beschouwt de Joden die voor hem werken steeds meer als 'zijn Joden'. Wanneer er veel Joden naar concentratiekampen (bijvoorbeeld Auschwitz) worden gestuurd, stelt hij samen met Stern een lijst op. Maakt deze lijst het verschil tussen leven en dood?
Hebben de zwart-witbeelden mijn kijkervaring gestoord? Nee. Vond ik het erg dat het een gedateerde film was? Nee. Heb ik op mijn klok gekeken wanneer de film gedaan zou zijn? Nee. Steven Spielberg had mij volledig mee in het waargebeurde verhaal van Oskar Schindler.
Welke scène vond ik aangrijpend?
Toen Schindler nog maar juist zijn fabriek had opgestart, was er een man met maar één arm. In een SS-werkkamp zou hij al lang vermoord zijn, omdat hij moeilijkheden zou hebben bij het verrichten van arbeid. Hij is bij Schindler terechtgekomen door Stern. Toen de arbeiders van Schindler de nazi's tegenkwamen op straat moesten ze sneeuw ruimen. De nazi's zagen de man met één arm en schoten hem hiervoor neer. Dit is een duidelijk voorbeeld dat in het heden, minder extremistisch, kan voorkomen. Mensen worden buitengesloten omdat: ze een andere afkomst hebben, er anders uitzien, ze niet voldoen aan het gemiddelde, ze hun mening laten horen, et cetera. Er is niets mis met anders zijn. Dit kleurt juist onze wereld.
Mijn godsdienstleerkracht zei ooit: "Als we allemaal hetzelfde zouden zijn, dan zou de wereld er toch saai uitzien hè.".
Welke scène vond ik choquerend?
Alle scènes waar de Joden als vee op wagens of treinwagons werden gezet. De overeenkomsten: te weinig ruimte, weinig tot geen daglicht, te warm, geen aangename bestemming en zelfs de trappen.
Jezus zei: "Behandel de mensen in alles zoals je wilt dat ze jullie behandelen.".
Welke scène sprak mij het meeste aan?
Wanneer de Joden hem bedanken met een ring en een brief waarop alle handtekeningen staan van de Joden die hij heeft gered. Nadien barst hij in tranen uit en zegt hij tegen Stern dat hij nog meer Joden kon redden. Hij heeft geen reden om kwaad te zijn op zichzelf. Hij heeft in zijn eentje zoveel weten te bereiken. Ik vind het prachtig om te zien hoe hij geëvolueerd is naar een mens met het hart op de juiste plaats.
Heb jij Schindler's List nog niet gezien of wil jij de film herbekijken? Deze is terug te vinden op Netflix en hier kan je de trailer bekijken.
KULeuven. (2020, 24 augustus). Gulden regel. Geraadpleegd op 08/11/2020. https://www.kuleuven.be/thomas/page/gulden-regel/
Yes! Schindler's List! Bij het zien van de titel van je blog, kon ik niet anders dan lezen wat je hierover te vertellen had.
Mijn eerste ervaring met deze film was ergens 20-25 jaar geleden, samen met het hele gezin voor de televisie op een weekendavond.
Met een geschiedenisleerkracht als ouder kregen wij van jongs af aan een gezonde honger voor het verleden mee. Toen deze film in de Belgische tv-programmatie verscheen, kwam hij dan ook heel vlug bovenaan het 'must-see' lijstje. Liam Neeson in de hoofdrol was uiteraard een fijne bonus. 😊
Dit visuele meesterwerk is uiteindelijk een van de aanzetten geweest voor mij om film-, theater- en literatuurwetenschappen te gaan studeren aan de Universiteit van Antwerpen. De beeldende…
Dag Bette,
30 jaar geleden, tijdens mijn middelbareschooltijd, heb ik deze film gezien met mijn toenmalige klas. Wij kregen vooraf niet de juiste omkadering of inleiding, wat maakt dat ik totaal ontzet uit de zaal kwam. De film heeft mij net als jou enorm aangegrepen en is nog wekenlang aan mijn ribben blijven plakken. Ik herinner me vooral het meisje met de rode jas. Extremisme is een thema dat helaas eeuwig actueel blijft en elke jongere stil krijgt. Daarom zou een film als deze bijna verplicht moeten worden opgenomen in de leerplannen. Deze prent zou veel jongeren de ogen openen.
Groeten,
Griet